Albertkanaal Geel (zowel noord als zuidzijde)

Je favoriete fietsroutes
Bericht
Auteur
jantje
Supporter
Berichten: 14
Lid geworden op: di 24 okt 2017, 20:51
Postcode: 2440
Woonplaats: Geel
Contacteer:

Albertkanaal Geel (zowel noord als zuidzijde)

#1 Bericht door jantje » vr 12 jan 2018, 22:20

Voor zij die niet dagelijks over het jaagpad in Geel en omgeving rijden alvast een heads up om niet voor onaangename verassingen te staan.

NV De Scheepvaart/Vlaamse Waterwegen NV heeft de volgende 2 jaar werken in de planning staan in Geel-Stelen en Geel-Punt aan de bruggen, maar Fietsostrade F5 heeft er uiteraard ook last van.
Voor de planning: zie de tijdlijn hieronder: het middelste stuk duidt aan wanneer de brug in Winkelomheide niet bruikbaar is voor auto's. Het eerste stukje en het laatste stukje geeft die van Geel-Stelen aan. (tijdelijke brug naast de huidige zorgt voor semipermanente doorgang)
Afbeelding

Linkerover
De zuidkant blijft open maar is een slechte betonbaan.
Het stukje dat langs de zuidzijde nog toegankelijk is tussen de onbewaakte overweg in Geel-Stelen en de goederenoverslaghaven in Geel-Punt, wordt momenteel ook door bouwfirma's gebruikt bij werken aan beide bruggen en is eigenlijk te smal voor kruisend verkeerd.

De Noordzijde dan maar (Fietsostrade F5/ rechteroever):
Geel Winkelomheide/ Eindhout
Aan de brug van Geel-Winkelomheide/Eindhout is er al jaren een permanente omleiding, maar sinds het najaar kan je het kleine stijle padje de brug op niet meer gebruiken omwille van het verleggen van de leidingen. (korste weg, maar niet geschikt voor trikes/velomobielen)
Daardoor zullen de geplande werken in 2018 en 2019 aan deze brug voor de meeste onder jullie net veel uitmaken.

Geel Stelen
Sinds deze week zijn de werken effectief "begonnen".
Het jaagpad is nog perfect berijdbaar maar komende vanuit Hasselt lees je op een bordje:
Indien jaagpad
onderbroken
volg omleiding
Omrijtijd 5min
Als je aan dat bordje staat, kan je inderdaad zien ofdat het hek open is of niet MAAR:
de omleiding gaat over 1km zand- en kiezelweg met putten, plassen, spoorvorming, afgewaaide takken, uitstekende riooldeksels, ... Niet iets dat je op 2 wielen wilt doen, laat staan 3.
Met 5 minuten extra kom je dus niet toe als het donker is (oh ja, die volledige kilometer is absoluut onverlicht met best diepe grachten langs 2 kanten ;) )

Beter is dus (al dan niet eens dat het echt afgesloten is) in Winkelomheide al niet meer over het jaagpad te rijden (spaart je wat km's, kopzorgen en slijtage)

Komende vanuit Antwerpen maken ze het nog bonter!
Tussen de bruggen van Geel Punt en Geel stelen zijn er 5 connecties met de openbare weg en het jaagpad.
De eerste in Geel-Punt is goed berijdbaar voor velomobielen (let wel even op de paaltjes halfweg Molenberg) maar is niet aangeduid.
De 2de, 450m verder, werd begin deze week nogal hard opgedrongen door een groot verbodsbord en wegversperring over de volledige breedte van de de dijk, maar is absoluut onmogelijk voor velomobielen: draaicirkel onmogelijk, bruggetje te smal, weg naar het bruggetje stijl, ongelijkmatig, boomwortels en stenen en bovenal, je komt uit in een voor automobilisten blinde bocht waar ze door racen.
Die borden zijn dus door fietsers vakkundig binnen de 12h aan de kant geschoven.
De 3de connectie naar Bruggenhoofdweg werd even hard opgedrongen met dezelfde borden en afspanning, maar dit is 100m zandpad met putten. Matig verlicht door een verlichtingspaal in Bruggenhoofdweg. Doenbaar maar het kan beter!
De 4de connectie is diegene die ik al jaren gebruik aan betoncentrale De Zandkapel en gaat naar de Brandemolenstraat.
Beetje stijl, maar breed genoeg en mooi wegdek bergaf, dan 20m echt slechte beton, maar daarna terug asfalt en in totaal, veel minder gevaarlijk dan de andere alternatieven. Deze afslag werd opnieuw met wegwijzers, verbodsbord en door de scheepvaart reeds aan de kant gezette bareel aangeduid.
De laatste connectie naar de Koning Alberstraat is al een half jaar niet beschikbaar meer.

Dus: hoe rij je dan best wel?
[*]Momenteel nog gewoon rechtdoor, 4 verbodsborden negeren, en af en toe waarschijnlijk een bareel verzetten.
[*]Eens dat ze echt beginnen met werken: zie kaartje (of groter: www.janbens.be/data/2018_F5_fietsomleiding_groot.jpg)

Afbeelding

Code: Selecteer alles

Zou het kunnen dat ik nog maar 1 link kan posten per bericht? Of moet dat goedgekeurd worden door een moderator?
Link kopiëren in browser werkt wel gewoon ;)
Oevel/Olen Hoogbuul
De nieuwe brug ligt er al wel 2 jaar (en aan fietscomfort/veiligheid achtte men niet echt nodig, gelukkig wordt dat in Stelen en Winkelomheide beter)
Maar in de loop van 2018 gaat de dijk daar ook nog dicht om het kanaal te verbreden (en dan hopelijk eindelijk opnieuw propere asfalt te leggen op het jaagpad ipv het huidige zandpadje met putten en bulten (opgehoogd nadat fietsers kloegen over het slijk (15cm diep) in 2016)


7km van de 9km die ik al 3.5 jaar dagelijks enkel naar het werk rij, zijn fietsostrade.
Van die 3 jaar heb ik welgeteld 2 maanden geen werken gehad op m'n 7km fietsostrade #-o
Bericht aan de bootjesfabriek: Het mag zo stilaan stoppen hoor! Je bent fietsertjes-pesten niet aan jezelf verplicht! #-o

Plaats reactie