Hoe snel gaat het van zero to hero?

Informatie en advies voor kandidaat ligfietsers of beginners
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
bicky
General Manager
Berichten: 3148
Lid geworden op: ma 29 jun 2009, 10:34
Postcode: 8700
Woonplaats: Tielt
Locatie: Tielt (wst-vl)
Contacteer:

Re: Hoe snel gaat het van zero to hero?

#31 Bericht door bicky » do 31 mar 2011, 12:04

De vergelijking was heel kort door de bocht, dat was ook de bedoeling,
maar je moet rekening houden met de maar eronder.
1 keer met een andere fiets rijden kan opeens sneller zijn dan altijd met de ligfiets.
Maar uit die ene keer mag je geen conclusies trekken

theblueone
Supporter
Berichten: 13
Lid geworden op: za 12 mar 2011, 21:58
Postcode: 9450
Woonplaats: haaltert
Contacteer:

Re: Hoe snel gaat het van zero to hero?

#32 Bericht door theblueone » vr 01 apr 2011, 11:44

Dat antwoord ik ook altijd als ze me vragen of een ligfiets sneller is dan een koersfiets. Een racemodel van de ligfietsen is in bepaalde omstandigheden sneller dan een racefiets en zoals bij verschillende soorten appelen heb je ook verschillende soorten peren. Ik rij met een fujin en soms haal ik eens een racefietser in maar er zijn er ook veel die mij inhalen. Maar ik maal daar niet om . Ik kan ervan genieten als ik een bukker inhaal, mag die bukker ook genieten als ze mij inhalen. :lol: Genieten is de boodschap en heb ik eens wat snelheid dan is dat extra genieten. Ik fiets ongeveer 3 x per week naar mijn werk (32 km enkel) en dat doe ik eens met de fujin, dan eens met de mtb. De tijd om naar huis /werk te geraken is ongeveer hetzelfde (met tegenwind is ligfiets wat sneller) maar zeker is dat ik sneller thuis ben dan wanneer ik de trein neem, met de fiets heb ik geen wachttijden, kan direct vertrekken). Op mijn traject moet ik verschillende keren omhoog en dat gaat met de ligfiets trager, maar daarna gaat het naar beneden en dan tsjees ik met meer dat 50km per/h naar beneden en dat is meer genieten met de ligfiets dan met de mtb. Waarom dan niet enkel met de ligfiets naar het werk ? De trein gebruik ik vooral in winter en slecht weer( en soms heb je geen goesting om te fietsen :lol: ), de mtb als training voor als ik eens één of andere mtb tocht ga doen (ook eens plezant, ook al heb je eens wat ongemakken met die bukker).

svdaele
Neo Prof
Berichten: 212
Lid geworden op: ma 06 aug 2012, 17:37
Postcode: 9080
Woonplaats: Lochristi
Locatie: Lochristi
Contacteer:

Re: Hoe snel gaat het van zero to hero?

#33 Bericht door svdaele » ma 20 okt 2014, 17:13

Ik weet niet of ik hier kan antwoorden, of beter gewoon een nieuwe thread start, maar het gaat om het volgende:

Doorgaans wordt aangenomen dat je ligfietsspieren moet 'kweken' vooraleer je wat snelheid haalt met een ligfiets. Nu vraag ik me af: moet je ook weer bukfietsspieren kweken als je weer af en toe met de bukfiets rijdt?

Ik wissel graag wel eens af tussen de raptobike en de fixie, afhankelijk van de afstand, de bagage en het gezelschap. Vrijdag nog pakweg 200km gedaan (bij 185 was de batterij van mijn gps leeg, dus wie op Strava wil controleren: ik was toen nog niet thuis...) en dat zie ik mij niet doen met de fixie, hoewel mijn compagnon vrijdag wel met de fixie reed. Ik vraag me dus af: helpen dergelijke tochtjes ook om beter te fietsen als je een volgende keer met de bukfiets gaat?
1) er is het conditie-aspect, dat misschien helpt om toch beter te bukfietsen (weliswaar met minder getrainde spieren dan als je altijd met de bukfiets rijdt)
2) in theorie is het perfect mogelijk dat je enkel bijkomende spieren gebruikt met de ligfiets (en dus ook je bukfietsspieren nog traint...): maw: spieren a-b-c met de bukfiets en a-b-c-d-e met de ligfiets.

Iemand daar zicht op of ervaring mee?

ps: ik heb vrienden die mtb-en, en dat is niet zo handig om met de ligfiets mee te rijden als het technisch wordt, dus overweeg ik om op termijn nog een mtb erbij te kopen :D
Alleweder A4 -> Optima Baron -> Raptobike midracer

Gebruikersavatar
paulheyndrickx
dokter
Berichten: 1363
Lid geworden op: wo 14 sep 2005, 10:12
Postcode: 9270
Woonplaats: Laarne
Locatie: Laarne
Contacteer:

Re: Hoe snel gaat het van zero to hero?

#34 Bericht door paulheyndrickx » ma 20 okt 2014, 17:58

Het wisselen tussen mtb (off road) en ligfiets kan ik alleen maar aanbevelen. Niet goed voor het specialiseren maar wel fun. Met de mtb moet je vaker in het rood en zo kweek je conditie en explosiviteit. De ligfiets vind ik dan weer prima voor duurtraining. En zo hou je alle spieren in conditie.
Groeten,

Paul

http://weg-op-wielen.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Gebruikersavatar
DennisTheMenace
Belofte
Berichten: 103
Lid geworden op: zo 02 mei 2010, 0:47
Postcode: 2150
Woonplaats: Borsbeek
Locatie: Tongeren
Contacteer:

Re: Hoe snel gaat het van zero to hero?

#35 Bericht door DennisTheMenace » di 21 okt 2014, 22:38

Even een update, we zijn nu een paar jaar verder... De Fujin lowracer is verkocht, wegens te weinig comfort en na een miskoop van een andere challenge rijd ik nu op een M5 high racer rond. Ook al een paar wedstrijden meegereden wat goed beviel, nog niet echt op het hero niveau maar om op men eigen vraag te antwoorden: een paar jaar had ik wel nodig. Hopelijk laat mijn werk het toe om volgend jaar wat meer wedstrijden mee te rijden en om iets ( niet veel) meer te trainen.

Ik rij sinds een aantal jaar een vaste toer langs de jaagpaden waar een aantal hellingen inzitten, kort en steil. Hier was ik met de ligger altijd blij als ik bovengeraakte zonder om te vallen. Begin dit jaar heb ik echter een mtb (fully) gekocht en ben ik daar redelijk wat kms met gaan rijden, offroad uiteraard. Wel de eerste keer dat ik,terug mijn vaste toer met de ligger deed, ben ik die hellingen omhoog gevlogen ( allez, zo,voelde het toch). Of het nu was omdat ik meer ben beginnen rijden of omdat ik simpelweg meer kracht ontwikkeld heb weet ik niet, maar vast staat dat ik op de ligger mijn hartslag nooit zo hoog krijg als op de mtb. Precies of ik kan op de ligger geen kracht trainen...

Andersom was ook waar: mijn redelijke conditie op de ligger was geen bal waard toen ik de eerste keer op die mtb stapte! Ik kon nog niet half zoveel van wat ik gewoon was.

Dus voor mij train je met de mtb ook voor de ligger, en beter zelfs, maar het omgekeerde is zeker niet waar.

svdaele
Neo Prof
Berichten: 212
Lid geworden op: ma 06 aug 2012, 17:37
Postcode: 9080
Woonplaats: Lochristi
Locatie: Lochristi
Contacteer:

Re: Hoe snel gaat het van zero to hero?

#36 Bericht door svdaele » wo 22 okt 2014, 9:53

Van hartslag gesproken: die indruk heb ik ook. Mijn 200km vorige vrijdag reed ik aan een gemiddelde hartslag van 120 met een max van 141. Ik was nochtans wel behoorlijk moe als ik thuiskwam en mijn collega reed met zijn fixie gemiddeld op 140 en max op 180 (en hij is best wel sportief).

Het is zelfs zo dat ik begin te twijfelen of ik blij moet zijn met mijn lage hartslag (aangezien het betekent dat ik niet zo diep moet gaan) dan wel mij ongerust moet maken (aangezien je max hartslag met ouder worden daalt)...

Mijn vrouw zal het graag horen als ik er een mtb bij wil voor de explosiviteit te trainen... :twisted:
Alleweder A4 -> Optima Baron -> Raptobike midracer

Gebruikersavatar
paulheyndrickx
dokter
Berichten: 1363
Lid geworden op: wo 14 sep 2005, 10:12
Postcode: 9270
Woonplaats: Laarne
Locatie: Laarne
Contacteer:

Re: Hoe snel gaat het van zero to hero?

#37 Bericht door paulheyndrickx » wo 22 okt 2014, 10:25

Zelfde ervaring wat betreft het verschil in hartslag tussen ligger en mtb. Hoewel. Toen we bij de Gentse Gordel in de Vlaamse Ardennen een koerske reden tegen een bende wielertoeristen ging mijn hartslag wel naar het niveau dat ik op de mtb haal. Het lijkt me eerder een kwestie van motivatie. Op de mtb moet ik wel meer inspanning leveren anders raak ik niet vooruit of val ik om. Ik fiets dan ook nog vaak samen met enkele generatiegenoten die ook willen bewijzen dat ze nog niet versleten zijn. Op de ligfiets ben ik meestal al sneller dan de andere fietsers op de weg. Waarom zou ik dan nog harder rijden?
Groeten,

Paul

http://weg-op-wielen.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Plaats reactie